Popularne Wiadomości

Wybór Redakcji - 2019

Rodzaje wiz fińskich

Rodzaje wiz fińskich różnią się od siebie przede wszystkim przyczynami wjazdu na terytorium Finlandii. Najpopularniejszą fińską wizą wśród Rosjan jest oczywiście multiwiza turystyczna.

Multivisa dla turystów

Ważność takiej wizy, z reguły, od sześciu miesięcy do roku - jest to okres, w którym można wjechać na terytorium Finlandii i innych krajów obszaru Schengen. Nie zapomnij. To, że multivisa ma więcej dni na pobyt - liczba ta pokazuje, ile dni możesz przebywać w Finlandii lub w innych krajach strefy Schengen.

Na przykład roczna multivisa może być otwarta przez 180 dni pobytu.

Wiza długoterminowa

W rzeczywistości jest to ta sama multivisa turystyczna, ale jest wydawana na okres dłuższy niż jeden rok. Uzyskanie takiej fińskiej wizy jest niezwykle trudne. Ale biznesmeni i ci, którzy mają majątek w Suomi, warto spróbować.

Dokument pobytowy

Podobnie jak w przypadku wizy, zezwolenie na pobyt jest zezwoleniem na wjazd i pobyt w kraju. Jedyna różnica polega na tym, że taki pobyt w Finlandii jest przewidziany na okres dłuższy niż trzy miesiące. Może to być tzw. Wiza studencka, wiza studencka, a także pozwolenie na pozostanie na bazie więzi rodzinnych.

Czas pobytu "A" i "B"

Zezwolenie na pobyt może mieć status "A" lub "B". Od tej małej litery zależy terminpodczas których możesz pracować w Finlandii, i prawa i korzyściz którego możesz skorzystać.

Status "A"

Jest to ciągłe zezwolenie na pobyt przez 4 lata. Może być przedłużony na okres nie dłuższy niż cztery lata.

Z reguły status taki uzyskują ci, którzy ukończyli już pewien okres w Suomi pod warunkiem "B" i otrzymali stałą umowę o pracę. Szczęśliwy posiadacz statusu "A" ma wszystkie prawa i przywileje obywatela fińskiego, z wyłączeniem możliwości bezwizowego wjazdu do niektórych krajów i oczywiście prawa do głosowania w wyborach.

Może wysyłać dzieci do miejscowego przedszkola i szkoły, zarejestrować się w Finlandii, a nawet otrzymywać świadczenia na giełdzie pracy. Po pomyślnym przepracowaniu wizy "A" w Finlandii przez wszystkie cztery lata, masz dwie możliwości. Możesz wymienić go na nowy lub ubiegać się o zezwolenie na pobyt stały (status "P"), zdać egzamin z języka fińskiego i ubiegać się o obywatelstwo.

Podstawa do ciągłej rozdzielczości (Status "A") może również ulec zmianie: pozwolenie na pozostanie w związku z pracą może być zezwoleniem na podstawie małżeństwa.

Status "B"

Jest to zezwolenie na pobyt czasowy. Zwykle można go przedłużyć o rok.

Zezwolenie to wydawane jest zawsze na określony czas. Może być wydawany na okres jednego roku lub na okres mniej lub więcej, jeśli długość pobytu, na przykład z powodu pracy lub nauki, jest krótsza lub dłuższa.

Cudzoziemiec, który posiada zezwolenie tymczasowe, może złożyć wniosek o stałe zezwolenie, jeżeli podstawa pobytu w kraju zmieniła się z czasem, na przykład z powodu małżeństwa.

Jeśli po raz pierwszy pójdziesz do pracy w Finlandii, najprawdopodobniej otrzymasz status "B".

Obejrzyj wideo: JAK WYEMIGROWAĆDOSTAĆ WIZĘ DO : Typy Wiz (Sierpień 2019).

Zostaw Swój Komentarz