Popularne Wiadomości

Wybór Redakcji - 2019

Formularz wniosku wizowego Schengen

Aby uzyskać wizę Schengen, należy wypełnić jedną kopię formularza wniosku. Można to zrobić bezpośrednio w konsulacie lub centrum wizowym, tuż przed złożeniem dokumentów. Oferujemy jednak oszczędność czasu i wypełnienie ankiety z wyprzedzeniem w miłej atmosferze. Niepoprawnie lub wydane z poprawkami i błędami, wniosek wizowy nie jest rozpatrywany. Jeśli wątpisz, jak poprawnie utworzyć kwestionariusz, pomożemy ci.

Pobierz formularz wniosku o wizę fińską w formacie PDF

Wypełnij formularz bezpośrednio na stronie. Następnie można go wydrukować i podpisać.

Wymagania wizowe Schengen

Formularz jest wypełniony:

  • na komputerze, maszynie do pisania lub ręcznie;
  • drukowane w łacińskich literach (jak w paszporcie międzynarodowym);
  • czysty, uchwyt jest czarny lub niebieski.

Jedno zdjęcie musi zostać umieszczone na kwestionariuszu i podpisane przez osobę, w imieniu której jest składane.

Wraz z kwestionariuszem drukowany jest arkusz z kodem kreskowym, za pomocą którego pracownik będzie mógł szybciej przesłać wszystkie dane do komputera.

Wniosek podlega rozpatrzeniu dopiero po uiszczeniu opłaty wizowej.

Wniosek składa się z innych dokumentów wymaganych do uzyskania wizy Schengen.

Wniosek można wypełnić w języku rosyjskim, angielskim, fińskim lub szwedzkim.

Jak wypełnić formularz wizowy w Finlandii?

Nie wstawiaj kresek! Jeśli odpowiedź brzmi "nie", napisz słowo "nie" lub umieść znak wyboru przed pozycją "nie".

Możesz zostawić tylko te pozycje, które Cię nie dotyczą, na przykład klauzula 10.

Aby upewnić się:

    • p.1 i p.3 wypełnione w taki sam sposób, jak w paszporcie;
    • p.2 - kobiety wskazują nazwisko panieńskie (mężczyźni i wszyscy, którzy nie zmienili swojego imienia, piszą słowo "nie", nie ma zadrapań);
    • p.4 - wpisz datę urodzenia w liczbach w kolejności "dzień, miesiąc, rok";
    • p.5 i p.6 - zapisujemy dane dotyczące miejsca urodzenia, tak jak zostało to zapisane w paszporcie;
    • p.7 - wskazują obywatelstwo - Rosja lub Federacja Rosyjska;
    • p.10 - przedmiot jest wypełniany tylko w formularzu wniosku dziecka (dorośli opuszczają przedmiot pusty, bez kresek);
    • s.12 - zaznaczenie przeciwne do słowa "paszport międzynarodowy";
    • str. 13-16 - wprowadzamy dane z istniejącego międzynarodowego paszportu;
    • s.17 - pod adresem domowym oznacza się adres rzeczywistego miejsca zamieszkania w danym okresie (proszę podać numer telefonu domowego, numer telefonu komórkowego, jeśli chcesz);
    • p18 - zaznacz "nie", jeśli jesteś obywatelem rosyjskim i mieszkasz w Rosji;
    • str. 19 i 20 - podajemy prawdziwe dane o pracy i telefonach (nie działa pisząc "nie działa", nie wstawiaj kreski);

Zajrzyj do słownika, jak wpisać swoją pozycję / zawód w języku angielskim i napisz w odpowiednim polu. Jeśli kwestionariusz zostanie przesłany do studenta lub studenta, wówczas piszemy "student" lub "uczony".

    • s.22 - wejść do krajów, do których zmierzasz (Finlandia i inne kraje oddzielone przecinkami);
    • s.23 - wskazujemy kraj przez granicę, z którego zostanie wykonany pierwszy wjazd na terytorium strefy Schengen (zazwyczaj Finlandia);
    • A.25 - określić okres, w którym składany jest wniosek o wizę oraz liczbę dni, w ciągu których można wyjechać za granicę w okresie ważności wizy;

Na przykład 90 dni / 1 rok (90 dni / rok) lub 30 dni / pół roku (30 dni / pół roku). Jeśli otrzymasz wizę fińską po raz pierwszy, najprawdopodobniej dostaniesz ją tylko na sześć miesięcy.

    • s.26 - tutaj podajemy daty ostatniej wizy Schengen w paszporcie (wystarczy wskazać datę, nie próbować wyciskać wszystkiego);

Wizy do Egiptu, Tajlandii i innych krajów spoza obszaru Schengen nie są wymagane. Jeśli nie ma jeszcze wizy dla strefy Schengen, należy zaznaczyć "nie", a daty nie są zapisane.

    • s.27 - jeśli nie przekazałeś odcisków w konsulacie krajów strefy Schengen w paszporcie biometrycznym, ustaw "nie";
    • s.28 - wypełnij tylko, jeśli ubiegasz się o wizę tranzytową (nie dotyczy ciebie - zostaw przedmiot pusty);
    • Klauzula 29-30 - w pierwszym polu ustawiamy datę, od której prosicie o otwarcie wizy (zwykle 8-10 dni później niż data złożenia wniosku);

Data końcowa: jeśli pytasz o wizę na rok, to rok minus jeden dzień, jeśli przez pół roku, a potem pół roku minus jeden dzień.

  • str. 31 - wskazać osobę, która Cię zaprosiła, lub miejsce tymczasowego pobytu w Finlandii (najczęściej jest to adres hotelu lub kempingu);
  • s.32 - jest wypełniony, jeśli jedziesz do pracy (jeśli jesteś turystą, nie jesteś wypełniony);
  • s.33 - podajemy informacje o wydatkach podczas podróży. Jeśli sam pokryjesz koszty, przed "Wnioskodawcą" zaznacz haczyk, aw kolumnie poniżej zaznacz wymagane elementy. Pozycje "zakwaterowanie opłacone" i "transport opłacony" należy odnotować tylko wtedy, gdy posiadasz potwierdzenie rezerwacji i transferu hotelowego z góry (i możesz je przesłać);
  • s. 34-35 - pozostają puste, jeśli nie należysz do rodzin obywateli UE, EOG, Szwajcarii;
  • str. 36 - ustalić datę, która zbiega się z datą przesłania kwestionariusza do konsulatu;
  • str. 37 - twój podpis.

Podpisano inny podpis i datę koniec ankiety! W sumie powinny być cztery podpisy, które umieścisz na ostatniej stronie kwestionariusza. Przykład można opublikować tutaj (zaznaczone).

Oświadczenie, w którym nie ma podpisu lub które zostało podpisane nie przez wnioskodawcę, ale przez inną osobę, jest podstawą do odmowy wydania wizy.

Obejrzyj wideo: Polski konsulat we Lwowie wydał 500-tysięczną wizę (Sierpień 2019).

Zostaw Swój Komentarz