Popularne Wiadomości

Wybór Redakcji - 2019

Jak zdobyć obywatelstwo fińskie?

Fińskie obywatelstwo reguluje Ustawa o obywatelstwie, która została ostatnio zmieniona we wrześniu 2011 roku.
Jak zdobyć obywatelstwo fińskie? Zdjęcie: rantapallo.fi

Możesz zostać obywatelem Finlandii na kilka sposobów:

  1. Przez urodzenie (od rodzica, który jest obywatelem Finlandii lub na podstawie urodzenia w kraju).
  2. Przez przybraną rodzinę.
  3. Na podstawie powiadomienia o obywatelstwie (kansalaisuusilmoitus).
  4. Na podstawie wniosku o obywatelstwo (kansalaisuushakemus).

Obywatelstwo z urodzenia

Dziecko w momencie urodzenia automatycznie nabywa obywatelstwo fińskie, jeżeli:

  • matka dziecka jest obywatelem Finlandii;
  • ojciec dziecka jest obywatelem Finlandii, a rodzice oficjalnie są małżeństwem;
  • ojciec dziecka, obywatel Finlandii, zmarł przed narodzinami spadkobiercy, ale przed śmiercią poślubił matkę dziecka.

Jeśli małżeństwo cudzoziemki i fińskiego ojca ma charakter cywilny, wszystko zależy od miejsca urodzenia dziecka. Jeśli urodził się w Suomi, automatycznie otrzymuje obywatelstwo po potwierdzeniu ojcostwa. Dzieci urodzone poza krajem otrzymują obywatelstwo fińskie po złożeniu wniosku o obywatelstwo po potwierdzeniu ojcostwa.

Fińskie obywatelstwo może również uzyskać dziecko urodzone w Suomi przez zagranicznych rodziców, jeżeli matka i ojciec nie dali mu żadnego innego obywatelstwa. Ten akapit fińskiego ustawodawstwa jest często interpretowany niejednoznacznie i błędnie w porównaniu z prawem Stanów Zjednoczonych. Nie wystarczy, aby cudzoziemcy urodzili dziecko w Finlandii, konieczne jest udowodnienie miejscowym władzom, że nie mają one możliwości przekazania obywatelstwa swoim dzieciom. Podobnie dzieci uchodźców są czasami nowymi Finami. W innych przypadkach status obywatela fińskiego jest przyznawany dzieciom, gdy tożsamość ich rodziców nie jest ustalona, ​​a ich lokalizacja jest nieznana. The Magistrate (maistraatti) i Departament Spraw Imigracyjnych zajmują się takimi sprawami w Suomi. Podwójne obywatelstwo dziecka urodzonego dla obcokrajowców w Finlandii jest niemożliwe.

Obywatelstwo poprzez rodzinę zastępczą

Jeśli fińska rodzina adoptuje dziecko w wieku poniżej 12 lat, automatycznie otrzyma obywatelstwo. Jeśli dziecko jest starsze, powinien ubiegać się o obywatelstwo.

Uzyskanie obywatelstwa fińskiego na podstawie zgłoszenia (deklaracji) w sprawie przyjęcia obywatelstwa (kansalaisuusilmoitus)

Jest to uproszczona metoda uzyskiwania statusu obywatela. Kto może wydać powiadomienie:

  • były obywatel Finlandii;
  • cudzoziemiec, którego ojciec ma fińskie obywatelstwo;
  • adoptowane dziecko fińskiego obywatela w wieku 12-17 lat;
  • osoba w wieku 18-22 lat, która od kilku lat mieszka w Finlandii;
  • temat jednego z krajów skandynawskich (Szwecja, Norwegia, Dania i Islandia), który od pięciu lat mieszka w Finlandii.

Obywatelstwo po złożeniu wniosku (kansalaisuushakemus)

Aby uzyskać obywatelstwo, osoba ubiegająca się musi w wiarygodny sposób zweryfikować swoją tożsamość i spełniać wymagania określone prawem:

  • mieć więcej niż 18 lat lub mieć zarejestrowane małżeństwo, tzn. być zdolnym;
  • być prawnym, płacić podatki, grzywny, alimenty lub rachunki szpitalne na czas;
  • posługują się fińskim lub szwedzkim lub fińsko-szwedzkim językiem migowym;
  • być finansowo niezależnym;
  • mieszkać w Finlandii przez odpowiedni okres czasu, w zależności od sytuacji od 4 do 7 lat.

Minimalny okres zamieszkania - 4 lata - ustalono dla osób pozostających w związku małżeńskim z obywatelami Finlandii, a także dla tych, którzy mają status uchodźcy lub bezpaństwowca (bezpaństwowcy).

Warto również wziąć pod uwagę, że uzyskanie obywatelstwa jest często ostatnim etapem. Zwykle jest poprzedzone kilkoma wstępnymi krokami:

  • pozwolenie na pozostanie;
  • mieszkanie w Finlandii przez 5 lat legalnie.

Zezwolenie na pobyt jest zwykle udzielane w następujących przypadkach: małżeństwo z obywatelem Finlandii, istnienie wizy pracowniczej lub studyjnej, status uchodźcy. Zwykle zezwolenie na pobyt wydawane jest na okres jednego roku (status "B"), po czym musi zostać przedłużone. Małżeństwo z obywatelem fińskim lub petycja od pracodawcy mogą przyczynić się do uzyskania statusu "A" (zezwolenie na pobyt długoterminowy jest wydawane na 4 lata).

Jak złożyć wniosek?

Wniosek o obywatelstwo

Możesz ubiegać się o obywatelstwo lub ubiegać się o obywatelstwo drogą elektroniczną za pośrednictwem portalu internetowego Enter Finland. Wniosek musi zawierać ważny dowód tożsamości i inne niezbędne dokumenty - akt małżeństwa, świadectwo dochodów, zaświadczenie o zdaniu egzaminu w języku fińskim lub szwedzkim. Następnie, w ciągu trzech miesięcy, musisz potwierdzić swoją tożsamość w biurze Migration Service. Możesz umówić się na stronie serwisu - www.migri.fi. W celu identyfikacji w recepcji należy zabrać dowód tożsamości i oryginalne dokumenty dołączone do wniosku.

Wniosek lub zawiadomienie o obywatelstwie można również złożyć w formie papierowej w biurze Migration Service. Próbka wypełnienia i formularz do umieszczenia znajduje się na stronie działu.

Osoby, które zgłaszają zawiadomienie, zamiast centrum serwisowego Służby Migracyjnej, mogą skontaktować się z przedstawicielstwem Finlandii za granicą.

Do rozpatrzenia ogłoszenia wymagane jest uiszczenie opłaty - 80 euro, za rozpatrzenie wniosku - 350 euro.

Rozpatrzenie deklaracji dla młodych ludzi, dla obywateli, którzy utracili obywatelstwo i dla obywateli krajów północnych to 220 euro.

Jeśli masz pytania dotyczące obywatelstwa, możesz zadzwonić do fińskiej służby ds. Imigracji (Maahanmuuttovirasto) pod numer 0295 419 626. We wtorek, środę i czwartek od 10 do 11 lat, serwis doradzi Ci w języku fińskim, szwedzkim lub angielskim.

Jeśli udowodniono prawo do fińskiego obywatelstwa, musisz złożyć wniosek o paszport do lokalnego posterunku policji w Finlandii. Do rozpatrzenia takiej aplikacji należy uiścić opłatę - około 100 euro. Wniosek jest zwykle rozpatrywany w ciągu 2-3 tygodni. Za rejestrację paszportu będzie musiał zapłacić kolejne 145 euro.

Obejrzyj wideo: Rosyjscy Świadkowie Jehowy szukają azylu w Finlandii (Wrzesień 2019).

Zostaw Swój Komentarz